29 Aralık 2008 Pazartesi

Küçük Hikayeler: Nur-banu Sultan

Nurbanu Sultan ile müstakbel kayınvalidesi Hürrem Sultan, sarayın güller ve kocamış ağaçları arasında gezintiye çıkmışlardı. İkisi de hiç konuşmadan yavaşça yürüyor, baharın o güzel kokusunu içlerine çekiyor, huzur ve mutluluğun tadını çıkarıyorlardı.

Bu konuma gelmeleri çok zaman almıştı. İkisi de dış ülkelerden saraya gelin gelmişlerdi. Nurbanu’yu, dört yıl boyunca Hürrem Sultan Harem’de yetiştirmiş, saraya layık, oğluna layık bir eş olması için çabalamıştı. 4. yılın sonunda özel bir törenle Şehzade Selim’e armağan edilmişti. Şimdi ikisi de bu işin sonucundan memnundu. Evet, ikisi de çok yorulmuştu, çok çaba sarf etmişlerdi. Ne de olsa bir insanın yetişmesi, eğitilmesi hiç de kolay değildi. İkisi de ellerinden geleni yapmışlar, bu zor süreci beraberce atlatmışlardı. Nurbanu, kayınvalidesini, şimdi hayatta olmayan annesinin yerine koymuştu bile.

Anne kız bahçenin sonuna geldiklerinde Mimar Sinan elinde bir paketle yanlarında bitiverdi. Paketi Hürrem Sultan’a teslim etti, bayanları selamladıktan sonra usulca bahçeyi terk etti. Hürrem, tamamen içinden gelerek bu paketin içindekini Nurbanu’ya özel olarak Efruze’ ye yaptırmıştı. Bir zamanlar kendi kocası da ona böyle bir hediye hazırlatmıştı. Şimdi sıra ondaydı. Paketi gelininin ellerine bıraktı. Yine konuşmuyorlar, sadece gözleriyle anlaşıyorlardı. Nurbanu, elleri titreyerek ve gözleri dolarak paketi açtı. Kolyeye uzun süre baktı, baktı. Harem’de geçirdiği dört yılın anısına dört ayrı renkte cam boncuk yapılmıştı ve her birinin altında onu yetiştiren insanları temsil eden küçük bir boncuk yerleştirilmişti. Dört ayrı kademenin ardından ortada, Nurbanu’yu temsil eden bir büyük cam boncuk konulmuştu. Kolyeyi özenle boynuna taktı, kendini tutamayıp kayınvalidesine sarıldı. İki kadın, mutluluklarını, bu güzel armağanla anlamlandırmış oldular.

Onlar ermiş muratlarına, biz kalalım sağlıcakla...

(II. Selim'in eşi ve III. Murat'ın annesidir. Venedikli olan Nur- Banu Sultan, dört yıl boyunca Hürrem Sultan tarafından haremde eğitilir ve Şehzade Selim'e armağan edilir. Atikvalide Külliyesi'ni Mimar Sinan'a yaptırmıştır.)

E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder