27 Aralık 2008 Cumartesi

Küçük Hikayeler:Mahpeyker Kösem Sultan

Güzel bir nisan sabahında yağmur ince ince, etrafına şifa dağıtırcasına neşeyle yağıyordu. Etrafta taze kesilmiş çim kokusu, bir tarafta mis gibi ekmek kokusu dolaşmaktaydı. Huzur dolu böyle bir sabahı asla kaçıramazdı Kösem. Yavaş adımlarla etrafı sindirerek karşısındaki büyüleyici manzaraya doğru ilerledi.

Elbette hayatında pek çok mucize olmuştu. Sırbistan’dan buraya gelin gelmiş, sarayda belki de kocasından çok daha fazla söz sahibi olmuştu. Biraz hırslıydı. En azından çevresindekiler öyle söylüyorlardı. İnsanın kendisi ve çocukları için en iyisini istemesinde ne gibi bir yanlış vardı anlayamıyordu. Evet, biraz asabiydi, dediğim dedikti. Ama verdiği kararlardan hiç pişman olmamıştı. Bu asabiliği biraz oğlu 4.Murat’a geçmiş olmalıydı. Öbür oğlu İbrahim için yapılacak pek bir şey yoktu. Kader onun aklını alalı çok olmuştu. Karamsarlığı, manzaraya daha da yaklaşınca biraz olsun hafifledi. İşte başka bir mucize karşısında duruyordu. Çocukluğundan beri gökkuşağı gördüğünde bütün acıları, korkuları, endişeleri giderdi. Sanki başka bir boyuta geçiyormuş, renkler arasında yüzüyormuş hissine kapılırdı.

Birden arkasında bir tıkırtı oldu. Arkasına hızla dönüp baktı ki torunu 4.Mehmet elinde bir paketle gülümseyerek ona doğru geliyordu. Mehmet babaannesinin elini öptükten sonra onun için Efruze’ye bir hediye tasarlattığını söyledi. Annesiyle babaannesinin arası hiç düzelmemişti ve hep ikisinin arasında kalmıştı küçük Mehmet. Şimdi bunların hiç önemi yoktu, içinden gelmişti ve bu hediyeyi vermek için bu manzarayı kaçıramazdı. Kösem Sultan, elleri titreyerek hediyesini açtı ve bir süre olduğu yerde kaldı. Hiç hayatında böyle bir hediye almamıştı. Gökkuşağının yedi rengini içeren camdan bir kolyeydi bu. Kolyesini boynuna geçirdi, küpelerini taktı. O kadar duygulanmıştı ki torununa sımsıkı sarıldı ve ondan hiç ayrılmamayı diledi.
Onlar ermiş muradına biz kalalım sağlıcakla...

(1590 yılında doğar. Sultan I. Ahmed'in eşi ve Sultan IV. Murad ile Sultan İbrahim'in (Deli İbrahim) annesidir. Aslen Sırp'tır. Genç yaşta dul kalmıştır. Gelini, torunu IV. Mehmed'in annesi Turhan Sultan tarafından 1651'de boğdurulur. İstanbul'daki en büyük kervansaray olan Büyük Valide Han, onun tarafından yaptırılmıştır.)

E

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder